ROUTES | GPS | LINKS | CONTACT |

gpsbiketracks.be

route informatie

     

 

 

  
  Door de groententuin van Vlaanderen en langs Nete en Dijle.
           
  afstand    51 km

  reliëf      volledig vlak    moeilijkheisgraad 1
  hoogte    tussen  5m en 15m.
  goede bewegwijzering, langs de fietsknooppunten van de provincie Antwerpen. 
   

 


 

 

 

 


gpx

 

knooppunten


 
 

Deze fietstocht in de provincie Antwerpen trekt een lus tussen Mechelen en Lier. We volgen de fietsknooppunten van het provinciale Antwerpse fietsnetwerk.

We rijden tussen de steden Mechelen en Lier.

De rit kan natuurlijk op al de punten van de lus gestart worden.

Bij een vertrek vanuit Mechelen zijn het Sport- en Recreatiecentrum De Nekker en de Nekkerhal aanbevolen. Ze liggen aan Nekkerspoel, net buiten het historische centrum van de stad en zijn makkelijk bereikbaar via de E19. Hier is ruime parkeergelegenheid en zijn we vlak aan knooppunt nummer 99 van het fietsroutenetwerk. Knooppunt 99 ligt aan de kruising van de N15 en de Plattebeekstraat.

We verlaten Mechelen, de stad der Maneblussers, en rijden noordwaarts in de richting van Sint-Katelijne Waver. Van oudsher is de streek tussen Mechelen en Antwerpen het centrum van de Belgische tuinbouw. Tot de jaren vijftig van de vorige eeuw verkochten de telers hun produkten in de omgeving van het station op ' de Mechelse Vrije Groentenmarkt'. Groothandelaars uit het ganse land kwamen er in de vroege ochtend hun aankopen doen.

In 1950 verenigden de tuinders zich en stichtten MTV, de Mechelse Tuinbouwveiling. Na vier jaar stond de MTV reeds op de vijfde plaats in Europa. De veiling verenigt meer dan 2500 producenten. MTV is gevestigd in Sint-Katelijne-Waver. Vanaf 2011 smelten verschillende groenteveilingen samen met de MTV. In 2013 veranderde de naam in Belorta; Bel verwijst naar Belgisch maar staat ook voor mooi. Orta staat voor horticultuur, de teelt van groenten en fruit. In 2014 sluit ook de fruitveiling van Borgloon zich aan, zodoende kan Belorta een 'one stop shop' aan groenten en fruit aan haar klanten aanbieden.

Tussen knooppunt 43 en 91 komen we op 300 meter afstand van veiling. Voor een bezoekje rij je in Sint-Katelijne-Waver aan het einde van de Dokter Laenenstraat naar links in plaats van rechts op de Mechelse steenweg.

Aan knooppunt 40 komen we aan Nete-kanaal en rijden rechts richting 30, waar we over de brug richting knooppunten 20 en 19 nemen. Indien je de historische stad wilt bezoeken kan dit gemakkelijk vanaf knooppunt 19 of knooppunt 05. Vergeet zeker de bekende Zimmertoren en het Belfort niet. Maar er is teveel om op te noemen... je komt hier zeker nog terug. Via de Leuvensevest bij 05 verlaten we de stad over het fietspad langs de Nete en gaat het naar knooppunt 31. Aan knooppunt 51 komen de rivieren Nete, Rupel en Dijle samen. Wij schakelen over van de Nete naar de Dijle, die ons tot in Mechelen brengt. De fietsroute loopt dwars door de stad langs de Romboutstoren en de Grote Markt. Van hieruit gaat het verder naar nummers 57 en 99, waar we vertrokken zijn aan de Nekker.

 

de Nekker

De Nekkerhal te Mechelen, aan knooppunt 99

 

 

Veiling

De Mechelse veilingen, nu Belorta.

 

rode eikenblad

Rode eikenbladsla in open lucht geteeld.

 

groentenserre

Groentenserres

 

Lier, het Buyldragershuisje en de Fortuin.

 

belfort

Lier, Belfort met vroegere Lakenhalle

 

zimmertoren

Lier, Zimmertoren.

 

fietsbruggen

Fietsbruggen aan knooppunt 51en 52

 

Romboutstoren

Mechelen, Romboutstoren.

 

Grote Markt Mechelen

Mechelen, Grote Markt.

 

Toerisme Lier

Toerisme Mechelen.