ROUTES | GPS | LINKS | CONTACT |

gpsbiketracks.be

route informatie

 

 

 
   Boomgaardenroute Zoutleeuw. 
  
  
 
   Afstand: 44 km 
  
   Overwegend vlak parcours met enkele hellingen..
  
   

 


meteo

 


 

 

 
donwloaden als gpx Download de gpx-file voor GPS

 

 

Het Oosten van Vlaams-Brabant is een streek waar intensief aan fruitteelt wordt gedaan en aldus sluit ze op agrarisch vlak aan bij de befaamde fruitstreek tussen Sint-Truiden en Tongeren in limburgs Haspengouw. Boomgaarden vormen er een vertrouwd element in het landschap en één van de fietsroutes die Toerisme Vlaams-Brabant uitstippelde kreeg dan ook de benaming "Boomgaardenroute".

 

boomgaard

 

 

De vertrek- en aankomstplaats van deze lusvormige en perfect bewegwijzerde route is het Provinciedomein "Het Vinne" aan de Ossewegstraat te Zoutleeuw.

      

De Boomgaardenroute is 44 km lang. Ze leidt ons eerst via Rummen en Geetbets door het brede vallei-gebied van de Gete en de Melsterbeek, dat zowat de grens vormt tussen Hageland en Haspengouw. Vanaf Geetbets gaat het vervolgens langs een verlaten spoorwegbedding naar Halen. Daarmee wippen we even de provinciegrens over naar Limburg.
Te Halen herinnert een museum ons aan "de Slag der Zilveren Helmen" die hier op 12 aug. 1914 gestreden werd. Bij de watermolen van Rotem bevinden we ons in de vallei van de Velpe. Bijna 7 kilometer lang zullen we door de Velpevallei fietsen tot voorbij Kortenaken. Hier krijgt de routebenaming ook haar volle betekenis. Waar we ook kijken, overal zien we aanplantingen van fruitbomen. Tenslotte klimmen we uit de Velpevallei om over Ransberg en Hogen naar de Getevallei te fietsen en "Het Vinne" weer te bereiken.

 

Kasteel van Hoen

Poortgebouw van het voormalig kasteel van Hoen.

 

Kapel van de Osseweg.