ROUTES | GPS | LINKS | CONTACT |

gpsbiketracks.be

route informatie

     

 

 

 
   Rond Chambord. (Loire et Cher)
  
   De Kastelen van de Loire.  Dag 1/5
   
 
        
   afstand: 49 km
   reliëf: vlak
   hoogte: we fietsen tussen 70m en 130m.


   hoogtemeters totaal: 322m.
   moeilijkheidsgraad: 1 
   Geen bewegwijzering.
     

 

 

meteo

 


 

 

 

gpx


  
 

 

 

foto

Forêt de Boulogne.

Deze tocht van 49 kilometer in de omgeving van het Franse Blois leidt ons ondermeer door de uitgestrekte bossen van het Natuurpark van Chambord. Dit staatsdomein van 5440 ha mag een van de mooiste en grootste van Europa genoemd worden. We vertrekken te Mont-Près-Chambord en rijden door het Forêt Domaine de Boulogne en het Parc De Chambord. Na een bezoek aan het kasteel gaat het verder noordwaarts tot aan de Loire te St.-Dyé-sur-Loire, en volgen deze in oostelijke richting tot Muides-sur-Loire. Hier gaat het rechtsaf via Thoury tot Neuvy aan de Beuvron-rivier. We volgen nu de bedding van de Beuvron langs Bracieux en kunnen even verder het Kasteel de Villesavin bezoeken. We zijn nu weer op enkele kilometers van ons hotel.

   foto  

 

 

foto

Kasteel van Chambord.

 

François I, die regeerde van 1515 tot 1547, heeft Chambord uitgekozen voor zijn bosrijke omgeving, want hij was verzot op de jacht. De moerassige streek van Sologne was eigenlijk niet geschikt, daarom staat de bouw op grondvesten van 12 meter. Het kasteel van Chambord is het grootste Loire-kasteel. Met zijn 440 vertrekken en 156 bij 117 meter lijkt het een sprookjesdorp dat te voorschijn komt tussen de bomen van het uitgestrekte bos. Het loont de moeite de schitterend bewerkte dubbele wenteltrap midden in het donjon te bekijken. Vermoedelijk ontworpen door da Vinci. Deze trap behoort tot één van de 14 grote trappen van het kasteel; daarnaast zijn er nog een 70 kleinere.

 

foto

Deze draaitrap wordt toegeschreven aan Da Vinci.

 

 

foto

Het domein Chambord is omgeven door de langste muur in Frankrijk, 32 km.

 

 

foto

De Loire te Saint-Dyé-sur-Loire.

 

 

foto


Château de Villesavin. (1537)

 

kasteel


Achteraanzicht met rechts de grote duiventoren.

 

Het kasteel van Villesavin ligt niet voor niets op enkele kilometers van Chambord, kort bij Bracieux. Het werd namelijk gebouwd door en voor Jean le Breton, opzichter van de bouwwerken van Chambord. Bijzonderheden van ket kasteel zijn ondermeer; marmeren bekken op de binnenplaats, het rijtuigenmuseum, verzameling huwelijkskledij en voorwerpen vanaf 1840, de kapel met fresko's uit de 17° eeuw en de enorme duiventil uit 16° eeuw.

 

 

foto

In het kasteel van Villesavin is een rijtuigenmuseum ondergebracht. Daar hebben we deze tweezitter op drie wielen, 'n tricycle, ontdekt.

 

 

foto

Binnenzicht van de enorme duiventoren uit de 16° eeuw.

Het houden van duiven was in die tijd een voorrecht en men kon de rijkdom van de eigenaar aflezen aan het aantal hokjes. Naast vele kastelen kan men deze grote torens nog vinden. Op deze foto gemaakt te Villesavin zien we de eikenhouten ladder die bevestigd was aan de draaiende centrale paal om alle hokjes makkelijk te kunnen uitmesten. Het systeem is na 4 eeuwen nog steeds intact.