ROUTES | GPS | LINKS | CONTACT |

gpsbiketracks.be

route informatie

     

 

 

Donaufietspad. Passau - Wenen

Dag 4. Grein - Spitz an der Donau.


afstand: 73 km

reliëf: vlak

hoogte: dalend van 235m naar 210m.

moeilijkheidsgraad: 1

Bewegwijzering: we volgen de fiets- en jaagpaden naast de Donau.

Kaarten: BIKELINE. 'Donaufietspad van Passau naar Wenen'.


 


 

 

 GPX file 
 

Afstand van de vierde rit. 73km.

kerk

Grein, Sint Ägidiuskerk.

 

 

foto

Grein, Alte Rathaus (onveranderd sinds 1563).

 

 

foto

Zicht op de rechteroever van de Donau vanuit Grein.

 

Om vanuit Grein het fietspad te bereiken moeten we 'n eindje terug, richting Linz en over de Donaubrug naar de zuidijde. Hier volgen we de richting Ybbs en Melk.

Ter hoogte van het eiland Wörth naderen we de eens zo gevreesde flessenhals bij Struden. Door de kolken en stroomversnellingen was dit de gevaarlijkste plek op de Donau. Het vervoer op de rivier gebeurde in het begin enkel stroomafwaarts op zware platboomse schuiten die bij aankomst tot brandhout werden verwerkt. Maar zover moesten ze eerst komen; stroomversnellingen en uitstekende rotspunten maakten de reis gevaarlijk. Te Grein werden, uit angst voor de Greiner Struden, veel schepen afgeladen en de goederen over het land verder gevoerd.

 

foto

Fietsmuseum te Ybbs.

 

Het Benediktijnerklooster van Melk, gebouwd in het begin van de 18° eeuw, hoog boven het mooie stadje, is bekend als een van de mooiste barokke bouwwerken van Europa. De kloosterheren hebben in dit paleisachtige gebouw geleefd als vorsten. De ingang, de tuinen, de marmeren trap, de beelden, de krullen en ranken van bladgoud, de zalen met fresco's, de bibliotheek met gewelfde notenhouten kasten en 70.000 boeken; alles onvergetelijk.

 

foto

Benediktinerstift Melk (1702-1747).

 

 

foto

Heerlijke Marillen.

 

 

foto

Ruïne Hinterhaus (1285). Spitz a/d Donau.