ROUTES | GPS | LINKS | CONTACT |

gpsbiketracks.be

route informatie

     

 

 

 
  De Grensmaas en Hochter Bampd. NL en B
   
   Lusvormige, grensoverschrijdende fietstocht.     
   afstand: 39 km
   reliëf: vlak, moeilijkheidsgraad 1
   hoogte: we fietsen tussen 45m en 75m.

   hoogtemeters totaal:.
   Bewegwijzering: we volgen de bordjes van det fietsnetwerken van West- en Oost Limburg.
     

 

 

meteo

 


 

 

 


 

gpx file

knooppunten  
 

 

Voor de fietstoeristen uit België is het vertrek- en eindpunt van deze fietstocht voorzien in het centrum van Veldwezelt, ( gelegen tussen knooppunt 66 en kort aan grensknooppunt 11). Bij de dorpskerk is er mogelijkheid om te parkeren aan het ontmoetigscentrum Berenhof. Veldwezelt ligt bij het kruispunt van de N2 en N78 ten zuiden van Lanaken, vlak aan het Albertkanaal en de grens naar Nederlands-Limburg.

Voor fietsers uit Nederland en Duitsland lijken de parkeerplaatsen kort bij het centrum van Maastricht de ideale startplaatsen.

OC Berenhof

Ontmoetingscentrum Berenhof, Berenhofstraat te Veldwezelt. Met parking.

Bewegwijzering: We volgen in België de blauwe borden en in Nederland de witte bordjes met groene cijfers van het fietsnetwerk Zuid-Limburg.

 

 

 

bord NL

In het centrum van Veldwezelt zien we snel de blauwe borden van het fietsnetwerk. We volgen richting 11 en vandaar rijden we over het Albertkanaal naar Maastricht. In Nederland is het opletten want de genummerde bordjes hebben niet altijd hetzelfde formaat en kunnen zowel links als rechts en hoog of laag hangen. Als je het spoor kwijt raakt, vraag dan de weg naar de Sint-Servaasbrug aan de Maas. Hier is knooppunt 01. De route gaat nu verder door de stad tot aan het stadhuis. Voorbij het stadhuis rijden we rechts en verlaten de stad via de Boschstraat. Als we onder de Frontensingel doorrijden volgen we de Boscherweg naast de Zuid-Willemsvaart tot aan knooppunt 10, hier rijden we weer over de grens. We bereiken nu Hochter-Bampd. Door de aanleg van de Zuid-Willemsvaart ontstond het gebied als een spie tussen de Grensmaas en de Zuid-Willemsnvaart. In dit gebied van 52 ha, vlak langs de Maas, kun je de ontwikkeling ervaren van een natuurlijk rivierlandschap. De aanwezige waterplassen zijn het gevolg van een oude ontgrinding tussen 1950 en 1966.

We blijven de Maas volgen tot knooppunt 559 en 53 te Uikhoven en steken nu de Zuid-Willemsvaart over naar Oud-Rekem. Hier rijden we richting 140. Vóór we knooppunt 131 bereiken fietsen we door het mooie kasteelpark van domein Pietersheim. Achter het kasteel kan men het verleden opsnuiven in de pas gerenoveerde waterburcht van Pietersheim die tot 1971 eigendom was van de familie de Merode.

Bij knooppunt 131 rijden we langs Zuid-Willemsvaart en Albertkanaal tot aan nummer 65 in Gellik. Na nummer 66 kiezen we richting nummer 11 maar bereiken eerst onze vertrek- en aankomstplaats te Veldwezelt.

Terrasjes op het Onze-Lieve-Vrouweplein.

Onze-Lieve-Vrouwe-basiliek.

Zicht op de Maas vanaf de Sint-Servaasbrug aan Knooppunt 01.

Stadhuis van Maastricht op het Marktplein.


Vlak aan de Belgisch-Nerderlandse grens.

De Maas bij Smeermaas.

Natuurgebied Hochter-Bampd.

Aan het waterkasteel te Rekem.

Het Kasteelpark Pietersheim.

 

Waterburcht Pietersheim

Waterburcht

En wie woont hier in het bos ?


 

 

 

 

 

20230113