ROUTES | GPS | LINKS | CONTACT |

gpsbiketracks.be

Groenmetropool Informatie

     

 

 

 

Fietsproject in de drielanden-regio. België - Nederland - Duitsland.

Precies daar waar drie landen al eeuwenlang ondergronds zijn verbonden door een steenkoollaag, werd bovengronds ook een verbinding gelegd. Ongehinderd door bestuurlijke grenzen focust het project 'Groenmetropool' op het gemeenschappelijke industriële verleden. Dit verleden vormt de basis voor nieuwe impulsen op het gebied van toerisme, technologie en wetenschap. Twee routes, de groene (fietsers) en blauwe route (automobilisten) die ervoor zorgen dat de lokale bevolking én toeristen het gebied kunnen ontdekken en beleven, vormen hiervoor in eerste instantie de infrastructuur.

Talrijke fietsers namen deel aan de opening van de groenroute. +Op zondag 8 juni 2008 werd de groenroute voor het publiek geopend met vijf fietsevenementen in Maasmechelen Village, Plinthos, Brunssum, Herzogenrath en Baesweiler. Maar ook rond het Brückenkopfpark in Jülich werd er druk gefietst.

De Groenmetropool strekt zich uit over een gebied van 80 km in west-oost en 30 km in noord-zuid richting.

Een veelzijdige regio tussen België, Nederland en Duitsland, met elkaar verbonden door een gemeenschappelijk mijnbouwverleden. De regio strekt zich uit Beringen (B) via Heerlen (NL) tot Jülich (D). Om de Groenmetropool te ontdekken zijn er twee grensoverschrijdende routes gerealiseerd. De Groenroute voor fietsers (met groene borden) en de Metropoolroute voor automobilisten (met blauwe borden). De Groenroute leidt de fietser door de mooiste natuurgebieden van de regio en verbindt over een lengte van ongeveer 350 km meer dan 70 vrijetijdsmogelijkheden en bezienswaardigheden rondom de thema's mijnbouw, natuur en cultuur. Dit aanbod wordt nog aangevuld met tientallen tips, die uitnodigen tot verdere uitstapjes langs de route.

Een ontdekkingsreis door de groenmetropool is afwisselend: wandel of fiets door heidelandschappen en langs idyllische stroompjes; beleef de levendige dorpskernen en de culturele evenementen. De mijnsteenbergen (terrils) die telkens weer aan de horizon verrijzen en mijnschachten herinneren aan de mijnbouwgeschiedenis en zijn vandaag symbolen voor het postindustriële landschap.

Om u te helpen bij de orientatie treft u langs de route meertalige infopoints aan waar u informatie kunt krijgen over de Groenmetropool en de bezienswaardigheden. We volgen grotendeels de genummerde borden van de fietsnetwerken in de drie landen, deze zijn aangevuld met de groene borden van de fietsmetropool. De bewegwijzering is aangeduid in de twee richtingen.

Laat u verleiden en ontdek een nieuw landschap !

 

Rit 1. Beringen/Paal - Hasselt. 58

Rit 2. Hasselt - Maasmechelen. 59km

rit 3. Maasmechelen - Heerlen. 56km

rit 4. Heerlen - Nieuwstad. 50km

rit 5. Nieuwstad - Kerkrade. 59km

rit 6. Kerkrade - Eschweiler. (43km)

rit 7. Eschweiler - Düren. (53km)

 

 

groenmetropool bord
         

 

 

meteo