ROUTES | GPS | LINKS | CONTACT |

gpsbiketracks.be

route informatie

 

 


   
      Wil je op een bloedhete, zwoele zomerdag toch de fiets op, dan is dít in 
      Limburg de ideale daguitstap. Tijdens het overgrote gedeelte van de 
      tocht laveren we over rustige fietspaden door de prachtige en schaduwrijke 
      loof-, naald- en heidebossen.

Verkoeling in de Limburgse bossen.

52 kilometer

Vlakke rit met enkele hellingen

  
      


meteo

 

 

 


gpx file

Vertrekpunt. Vlak bij knooppunt 65 aan het Albertkanaal. 500 m verder, te Gellik is voldoende parkeergelegenheid op het plein aan de Kerkstraat, en bovendien is er een gezellig terrasje voor een dorstlesser achteraf. Wanneer we vertrekken aan de kerk kiezen we onmiddellijk richting 62.

Route. We volgen de blauwe borden van het Limburgs fietsroutenetwerk.

knooppunten

 

Vanaf ons vertrek te Gellik (Lanaken) volgen we nummer 62 en duiken al na enkele honderden meters de koele bossen in. Nabij Zutendaal komen we voorbij de Lieteberg, dit bijen- en insectencentrum toont de wondere wereld van de bijen en het museum herbergt ruim 1500 geprepareede insecten. Na Zutendaal gaat het richting Genk. Aan knooppunt 30 rijden we door het domein Kattevennen. In het recreatiedomein staat één van de 4 actieve sterrenwachten van Vlaanderen. In de bossen kan je twee educatieve paden bewandelen; het natuurpad en het planetenpad. Maar is nog veel meer, zoals: Georama; de geologische tuin, een speeltuin, BLOSO-sportcentrum, manège, sporthotel, kegelbaan, petanque, touwenparcours enz... te veel om op te noemen. Na de Kattevennen rijden we ruim 11 km tot knooppunt 565. Wanneer we links van de zand- en steengroeve voorbijrijden bereiken we de steenweg van As naar Maasmechelen. Rij hier niet rechts naar knooppunt 551, maar rij eerst links tot aan knooppunt 41, want een tussenstop aan het gerestaureerde stationnetje van As mag je zeker niet missen.

Hier is 'het Kolenspoor'gevestigd. De spoorlijn van As naar Maaseik werd in 1988 opgebroken en later ingericht tot fiets- en wandelpad. Sinds 1989 is de spoorlijn Waterschei-As-Eisden officieel buiten dienst en werd deze lijn voorbehouden voor toeristische exploitatie. Op dat moment startten een aantal vrijwilligers met de heropbouw van Station As. In 1996 werd het stationsgebouw beschermd als monument, waarna de Gemeente As het pand in 1999 kocht van de NMBS. Sinds 1999 huurt de vzw Kolenspoor deze lijn en hebben zij hier hun thuisbasis voor de uitbating van de toeristische spoorlijn Waterschei-As-Eisden.

Hierna komen we in het Mechels Bos en de dalende weg brengt ons even in het dal van de Maas. Vlak voor knooppunt 61 in Opgrimbie is er nog mogelijkheid voor een frisse duik in het waterparadijs van recreatiedomein Kikmolen.

 

 

Gellik.

 

 

We duiken al dadelijk de koele bossen in.

 

 

De Lieteberg, bijen- en insectencentrum te Zutendaal.

 

 

vijver

Heerlijk fietsen langs vijvers en bossen.

 

 

Cosmodrome.

 

fietsbrug

Neem bij 565 links, over de fietsbrug, naar het 'stationnetje van As' op knooppunt 41.

Keer daarna weer naar 565 om via 551 de rit verder te zetten.

 

565

 

 

't Stasjon van Asch.

 

 

Mechels Bos.

 

 

Recreatiedomein Kikmolen te Opgrimbie.