ROUTES | GPS | LINKS | CONTACT |

gpsbiketracks.be

route informatie

     

 

 

 

Kopenhagen en Noord-Seeland

Dag 1. Kopenhagen - Helsingor.

afstand: 47 km

reliëf: vlak

hoogte: tussen 0m en 40m hoogte

moeilijkheidsgraad: 1

niet-bewegwijzerde route

 


 

 

 

 gpx

 

 

 

 
 
Den Lille Havfrue
 

 

 

 

 

 
 

Studenten feesten op de laatste dag van het schooljaar.

 


 

Afstand van deze eerste dagrit: 47 km.

We verlaten Kopenhagen noordwaarts via de voorstad Hellerup.. Eerst bij de zeemeermin nog even afscheid nemen. In Hellerup aan de Tuborg Havnevej ligt het wetenschappelijk museum Experimentarium. Dit interactief museum is dagelijks geopend en zeker een bezoekje waard. Via verrassend mooie fietspaden rijden we de ganse dag langs de mooie oostkust, richting Helsingor. Er valt genoeg te bekijken: het koninklijke park Dyrehaven en de Hermitage Lodge, het Karen Blixenmuseum (Out of Africa) in Rundsted en het wereldbroemde Louisiana-museum voor moderne kunst in Humlebaek.

Het bos van Jaegersborg, een uitgestrekt koninklijk domein, 2070 ha groot, was oorspronkelijk bedoeld als jachtdomein. Een deel van ca 1000 ha, de Jaegersborg Dyrehave, is een groot wandelgebied dat bereikbaar is langs elf grote poorten. In het domein grazen grote kuddes damherten. Even voorbij de ingangspoort komen we aan Dyrehavbakken. Bakken is met zijn 400 jaar het oudste pretpark ter wereld, maar kleiner en minder bekend dan Tivoli natuurlijk. Midden in de Dyrehave (= hertentuin) staat het Ermitage kasteel (1734), het jachtslot van Christian VI.

Voorbij Niva en het vissersdorp Sletten ligt Humlebaek. Dit dorp heeft wererldfaam verworven door het buitengewoon interessante museum voor eigentijdse kunst dat is ondergebracht op het landgoed Louisiana. Het Louisiana museum voor moderne kunst is het belangrijkste in Denemarken en misschien in Europa. Alle vormen zijn vertegenwoordigd en de lijst van kunstenaars is indrukwekkend. De collectie is zo groot dat men niet alles tegelijk kan tentoonstellen en dus vaak werken vervangt. Na het bezoek kunnen we verpozen in de grote tuinen tussen de beelden en grote mobiles van Moore en Calder of in het cafetaria met uitzicht op Zweden.

Na de dorpen Espergaerde en Snekkersten bereiken we Helsingor, ons einddoel voor vandaag. De stad is de draaischijf van het verkeer tussen Denemarken en Zweden. In het centum van de stad is het aangenaam wandelen en vertelt ieder huis zijn eigen verhaal. De grote publiekstrekker van de stad is echter Slot Kronborg, gebouwd vanaf 1574 en vooral beroemd geworden door Shakespeares drama 'Hamlet', dat zich hier afspeelt.

 

 

 

Produceer bijvoorbeeld je eigen TV-show in het Experimentarium van Kopenhagen.

 

 

Toegangspoort tot Jaegersborg Dyrehave.

 

 

Damherten kruisen het fietspad.

 

 

Villa Rungstedlund. - Karen Blixen Museum

 

 

'Duim van César' in het Louisiana museum te Humlebaek.

 

 

Oude huisjes in het centrum van Helsingor.

 

 

Slot Kronborg te Helsingor. (1574)