ROUTES | GPS | LINKS | CONTACT |

gpsbiketracks.be

route informatie

     

 

 

  
  De Winge- en Demerroute.  Hageland
           
  afstand    63 km

  reliëf      door heuvelend Hageland
  hoogtemeters   403m
  hoogte    tussen  5m en 15m.
  bewegwijzering,  bordjes van toerisme Vlaams-Brabant
  vertrek en aankomst aan het station van Leuven
   

 


 

 

 

 gpx Download gpx-file voor GPS

 

  
 

 

Deze fietsroute loopt door het noordelijke deel van het Hageland. Meer in het bijzonder wordt er gefietst tussen leuven en Aarschot. Het eerste gedeelte van de route loopt over enkele heuvelruggen, vanwaar je kan genieten van de mooie vergezichten; zoals de vallei van de Winge. Vanaf Aarschot brengt de trekweg naast de Demer ons naar Werchter, waar deze rivier in de Dijle uitmondt. Meteen weet je waar de naam van de route vandaan komt. Maar eigenlijk zouden we aan die naam ook die van de Dijle en de Leuvense Vaart moeten toevoegen, want ook langsheen die rivier en dat kanaal wordt er gefietst.

We vertrekken aan het Leuvense station, bij het Martelarenplein.

foto

Station van Leuven.

 

foto

Keuze genoeg.

In Kessel-lo rijden we dwars door het Provinciaal recreatiecentrum. Even verder ligt de voormalige abdij van Vlierbeek. Na het overlijden van de laatste monnik in 1838 werd de kerk aan de nieuw opgerichte gemeente Vlierbeek geschonken. De 18° eeuwse hoevegebouwen, het gastenkwartier en de classicistische kerk uit 1776 zijn zeker een bezoekje waard.

foto

Ingangspoort van de abdij Vlierbeek.

 

 

foto

De afdaling van de Speelberg.

 

 

foto

Kasteel Horst te Sint-Pieters-Rode.

 

Bij het naderen van Gelrode zien we tussen de boomgaarden de Moedermolen opduiken. Deze molen dateert van 1670 en werd in 1830 via de Dijle en de Demer vanuit Mechelen naar Gelrode overgebracht. Het is een staakmolen. Dit betekent dat niet enkel de wieken, maar de volledige molen om de centrale staak kan gedraaid worden. Tot het begin van de jaren zestig was deze molen in bedrijf.

foto

Moedermolen te Gelrode.

 

foto

Te Aarschot. "Als ik ooit eens 5 minuten tijd heb".

Hommage aan de Vlaamse liedjeszanger Louis Neefs.

 


Deze route brengt ons langs volgende gemeenten en gehuchten: Leuven, Kessel-lo, Beneden Kessel, Linden, Speelberg, Gobbelsrode, Rot, Sint-Pieters-Rode, Kortrijk-Dutsel, Biest, Nieuwrode, Klarenbos, Gelrode, 's Hertogenheide, Aarschot, Betekom, Zallaken, Guldentop, Heikant, Hellicht, Werchter, Hanewijk, Lipseveld, Wakkerzeel, Keiberg, Tildonk, Sussenhoek, Wijgmaal en Wilsele.