Download hier gratis fietsroutes voor uw Garmin GPS !

Fietsroutes- Links - Contact

 

Kastelenroute Midden-Limbrg.

Deze fietsroute brengt ons langs de kastelen in de streek van Heusden, Zolder en Lummen. We fietsen voor een groot gedeelte door de mooie Kempische bossen, waar VEEL VAN DE WEGEN NIET VERHARD ZIJN. Neem dus je voorzorgen bij nat wee, of beter nog: ideaal voor de mountainbikers.

gpx file

 

We vertrekken aan de kerk van Bolderberg. Parkeren kan vlakbij aan het domein Bovy.


 

DEZE ROUTE IS NIET MEER VOLLEDIG BEWEGWIJZERD.

DE GEMEENTE HEUSDEN-ZOLDER HEEFT EEN VERKORTE ROUTE GEMAAKT VAN 30 KM.

DE OUDE ROUTE KAN DUS ENKEL MET GPS GEREDEN WORDEN.

 

De bewegwijzering gebeurDE met twee soorten borden en in Viversel WAS ook 'n inkorting.

 

                






We doorkruisen vervolgens Bolderberg, Zolder, Boekt, Genenbos, Viversel, Tiewinkel, Schalbroek en Groenlaren. Langs Viversel komen we weer in Bolderberg.

 


 

 

  • 1 - Kasteel Vogelsanck.(niet toegankelijk). De basis van de slottoren in bruine zandsteen dateert uit het jaar 1000, dit zijn de resten van een vroeg-middeleeuws donjon. Dit waterslot is gebouwd rond een rechthoekig binnenhof waarvan de vier zijden in vier verschillende bouwstijlen zijn opgetrokken. Met name; Maaslandse Renaissance (1637), Lodewijk XV (1758), neo-Tudor (1875) en Maaslands Classicisme (1895). Vanuit dit kasteel werd van 1187 tot 1795 de zeilstandige "Heerlijkheid Vogelsanck" bestuurd. Zij omvatte o. a. de dorpen Zolder, Zonhoven, Houthalen en delen van Hasselt, Heusden, Genk en Peer.

 

 

  • 2 - Museum Woutershof. Het huis werd in 1742 en de twee bijhorende tiendenschuren in 1744 in opdracht van de Norbertijnerabdij van Averbode opgetrokken als pastorie van Zolder. De abdij van Averbode had tot 1815 het begevingsrecht van de kerk van Zolder en duidde dan één van haar leden aan tot pastoor. In 1973 verhuisde de pastoor van Zolder naar een andere woonst. Een jaar later stelde het gemeentebestuur het gebouw ter beschikking van de vzw Heemkundige Kring Zolder, die het inrichtte als heemkundig museum.

 

  • 3 - Kasteel Domherenhuis. (alleen park toegankelijk). Domherenhuis verwijst naar de domheer baron Lambert de Villenfagne. Hij werd geboren in het slot Vogelsanck op 14 juni 1753 en was één van de twintig kinderen uit het gezin van baron Jean-Ignace de Villenfagne en zijn echtgenote Barde de Libert de Flémalle. Baron Lambert de Villenfagne liet in 1775 het Domherenhuis te Zolder bouwen en vestigde er zich met zijn zuster barones Marie-Françoise de Villenfagne, de genaamde "Mademoiselle de Zolder".

 

 

  • 4 - Kasteel Meylandt. (Alleen park toegankelijk). De oudste gegevens van dit landgoed gaan terug tot 1385. Toen werd het "Hof ter Boeckt" genoemd. De naam "Meylandt" wordt pas in 1603 voor het eerst vermeld. In 1715 komt het goed door huwelijk in de handen van ridder Arnold de Theux, die het liet ombouwen tot een luxueus kasteel.

 

 

  • 5 - Landhuis Obbeek. (niet toegankelijk). Het omwalde landhuis Obbeek dankt zijn naam aan zijn ligging op de mangelbeek. Het werd omstreeks 1750 in Maaslands classicistische stijl gebouwd door Charles-Antoine de Horion. Hier werd in 1172 Mathijs-Jacques de Horion geboren. Hij was één van de voornaamste verzetsleiders tegen het Frans gezag en leidde samen met de baron van Vogelsanck de Boerenkrijg.

 

 

  • 6 - Kasteel Terlamen. (niet toegankelijk). Het landgoed dankt zijn naam aan de ligging op de Laambeek, die van west naar oost door het domein kronkelt en de vele vijvers bevoorraadt. Het domein is ruim 200 ha groot en omvat dennen- en loofbossen, prachtige stukken heide, weiden en vooral vijvers. De vijvers waren vroeger Kempense vennen die uitgediept werden om er kweekvijvers van te maken. Reeds van in de 16° eeuw werden de vijvers als viskwekerijen gebruikt. De meest illustere klanten waren zeker de Tsaren van Rusland, die hier in Terlamen hun karpers bestelden. Het kasteel kreeg zijn huidige vorm in 1750, toen het als jachtslot gebouwd werd voor graaf Jean de Borchgrave.

 

 

  • 7 - Kasteel Saint-Paul. Het kasteel, oorspronkelijk Kasteel Lagendal genoemd, dateert van 1850 en werd in laat-classicistische stijl gebouwd als jachtslot voor de rijke Hasseltse jeneverstoker Paul Jacobs-Stellingwerf. Het kasteel ligt op het laagste punt van de gemeente Lummen (Lagendal).

 

 

  • 8 - Kasteel van Loye. (niet toegankelijk). In zijn lange geschiedenis hebben er zeer vele verbouwingen plaatsgevonden. Het kasteel bevat belangrijke delen in Maaslandse renaissance stijl (1649) en in classicistische stijl (1784). Het omringende domein heeft een oppervlakte van ruim 300 ha. Het kasteel werd in de loop der tijden bewoond door de meest illustere families van de streek, waaronder Jan-Lodewijk ven Elderen, die prins-bisschop van Luik was van 1688 tot 1694.

 

 

  • 9 - Kasteel De Burg. (niet toegankelijk). Zonder twijfel is de Burg, charmant gelegen in de vallei van de Mangelbeek, het oudste kasteel van Lummen. In 1203 werd het door de soevereine graaf Lodewijk II van Loon overgedragen aan de prins-bisschop van Luik Hughes de Pierrepont.

 

 

  • 10 - Het Hamel. (Niet toegankelijk). In dit landgoed hebben verschillende kastelen zich opgevolgd van de 14° eeuw tot vandaag. Ze werden steeds afgebroken en vervangen door nieuwe bouwwerken. Het huidige kasteel werd in 1947 opgetrokken op de resten van een 17° eeuws gebouw dat in opdracht van de Spaanse familie Zezero de Tejada gebouwd was. Het park van 42 ha bevat een bijzonder arboretum.

 

 

  • 11 - In het gehucht Mellaer staat de merkwaardigste eik van Vlaanderen. Deze zomereik met een stamomtrek van meer dan zes meter werd reeds geklasseerd in 1940 samen met het omliggende landschap. Onder de eik werden in de 17° eeuw naar Frankische gewoonte rechtszittingen gehouden.

 

 

  • 12 - Kapel van O.-L.-Vrouw van de Beukeboom. Deze kapel mooi gelegen op de top van de Willekensberg werd gebouwd in 1641 door de Lummense pastoor P. Neven. Deze kluis is één van de vier overgebleven kluizen van Limburg. Het gebouw werd in 1998 grondig gerestaureerd.

 

 

  • 13 - Kluis en kapel van Bolderberg. Op de top van de Bolderberg staat midden een geklasseerd landschap de voormalige kluis en de kapel O.L.Vrouw van Loreto. De eigenlijke kluis (toren) en de kapel werden door de eerste kluizenaar Lambert Hoelen in 1673 gebouwd. De restauratieprocedure werd in de loop van 1998 gestart. (Foto 09/12/04)

 

Elf maanden later, de restauratie vordert. (Foto 12/11/05)

 

De kluis is nu bewoond en de kapel kan bezocht worden. (foto 22/11/06)