Download hier gratis fietsroutes voor uw Garmin GPS !

Fietsroutes- Links - Contact

 

Bloesemfietslus. Sint-Truiden

 

 

Deze Haspengouwse fietslus tussen Sint-Truiden, Gingelom en Borlo vertrekt natuurlijk in de fruitstad en we volgen de blauwe borden van het Limburgs fietsroutenetwerk. Gratis lang parkeren kan aan het Speelhof op de Veemarkt of aan het station.

De geschiedenis van de stad is nauw verbonden met de Frankische edelman Trudo, zoon van Wicbolde, graaf van Hesbania (Haspengouw). Omstreeks 650 trok de jonge Trudo naar Metz voor zijn priesteropleiding. Bij zijn terugkomst in zijn geboortestreek bouwde hij een kerk en schaarde een gemeenschap van geestelijken rond zich. Na zijn dood in 693 en heiligverklaring groeide de abdij uit tot een welvarend bedevaartsoord. Vandaag is Sint-Truiden vooral bekend als cultuurstad en centrum van de fruitstreek. De stad is met 196 beschermde monumenten de grootste monumentenstad van Limburg.

We vertrekken aan knooppunt 135. Dit is vlak onder de abdijtoren van het voormalige seminarie, om de hoek ligt het stadhuis op de grote markt. We steken de markt over, rijden voorbij de fruitfontein over en nemen richting 188 naar Wilderen.

Perfecte en duidelijke bewegwijzering.

 

 

De abdijtoren biedt een zeer mooi uitzicht over Haspengouw.

 

 

Langs de Volmolenweg naar Wilderen.

 

 


In Velm kruisen we de oude Romeinse Heerweg van Maastricht naar Tienen.

 

 

 

Kasteel van Gingelom. Hier woonde Baron Erasme Louis Surlet de Chokier. Bij de onafhankelijkheid van België vervulde hij de functie van eerste Regent tot 21 juli 1831, de dag waarop Leopold I aangesteld werd als eerste Koning der Belgen.

 

 

 

Vierkantshoeve te Borlo.

 

 

 

Borlo, het Pachthof.

 

 

Muizen, abdijhoeve Tienbonder.

 

 


16-05-06