Download hier gratis fietsroutes voor uw Garmin GPS !

Fietsroutes- Links - Contact

 

De Bokkenrijders achterna.

 

 

 

Sinds 1734 opereerden er in het huidige Nederlands Limburg georganisserde dievenbenden, die in de volksmond "Bokkenrijders" genoemd werden. Volgens het volksgeloof verplaatsten de leden zich door de lucht, gezeten op een bok, het symbool van de duivel.

Vanaf 1773 doken er ook bendes op in Haspengouw. Ook in Wellen was een bende actief, die zichzelf "Bokkenrijders" noemden, waarschijnlijk om indruk te maken. In de periode van 1773 tot 1776 maakten ze de streek onveilig met overvallen en brandstichting. Uiteindelijk werd door vervolging een einde gsteld aan de praktijken van de bendes. In het proces van Haspengouw werden de 36 aangehouden Bokkenrijders veroordeeld en terechtgesteld.

Elk jaar zetten de Landelijk Gilden een dorp in de kijker. Voor Limburg is dat Wellen in 2005. De gemeente maakt van de gelegenheid ook gebruik om de fietsroute officieel in te rijden op 24 april. Deze fietsroute brengt u langs de plaatsen die herinneren aan de legende van de Bokkenrijders en langs een aantal bezienswaardigheden in de gemeente.

Startplaats : het dorpsplein van Wellen aan de kerk. Aan de achterzijde van de kerk rijden we links af in de Bloemenstraat.

 

 

gpx file

 

Wellen feest als Limburgs dorp in de kijker 2005.

 

bokkerijder

Deze bokkerijder hangt nog steeds in de lucht.

 

Historisch centrum van Ulbeek.

 

 

Oeterslovenstraat.

 

 

De Canadawinning op het hoogste punt van Wellen. ca 80m.

 

 

Kapel van Oetersloven. De huidige barokke kapel dateert van de 17° eeuw en is opgedragen aan O.L.V. van Zeven Smarten. De Bokkenrijders maakten gebruik van afpersingstechnieken, onder andere door het leggen van brandbrieven bij geviseerde slachtoffers. De meest beruchte brandbrief was deze van Jan van Muysen, een klompenmaker uit Wellen. Op 2 januari 1774 eiste hij van Jan Wouters uit Ulbeek een jaarloon, anders zou zijn hoeve in brand gestoken worden. Het geld moest in een kuil nabij de kapel worden neergelegd. Jan Wouters ging naar de plaats van afspraak en herkende Jan van Muysen. Vanaf dan werd van Muysen verdachte nummer 1. Hij werd op 1 april 1774 aangehouden en op 16 juni in de Bonderkuil met de bijl onthoofd.

 

 

Kasteel van Rullingen.