Download hier gratis fietsroutes voor uw Garmin GPS !

Fietsroutes- Links - Contact

 

De IJzerenweg. Van Tienen naar Diest. Hageland - Haspengouw.

 

 

De "IJzerenweg" is de naam van een fietspad dat Tienen, Zoutleeuw en Diest met mekaar verbindt. de naam verwijst naar de spoorwegbedding waarop het pad werd aangelegd. Deze bedding maakte deel uit van de spoorlijn Tienen-Diest-Mol, die in 1878 in gebruik werd genomen. In Drieslinter was er een aftakking naar Sint-Truiden. Deze werd in 1879 verlengd tot Tongeren. In 1957 werd het reizigersverkeer stopgezet en vervangen door autobusvervoer. In 1966 reed de laatste goederentrein tussen Halen en Drieslinter. De sporen werden opgebroken en op de bedding werd in 1993 - 1994 het fietspad aangelegd.

 

 

 

gpx download gpx-file voor GPS

 

Voor de trip van Tienen naar Diest vertrekken we op de grote markt aan de Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Poelkerk. (14°-15° eeuw. Gebouwd aan een drooggelegde poel.)

O.L.V. Ten Poelkerk te Tienen.

Te Drieslinter, aan de splitsing, nemen we links naar Diest via Budingen.

Op onze weg vinden we nog steeds in iedere gemeente de kleine stationnetjes van weleer, die nu allen bewoond zijn.

Provinciedomein "Halve Maan" te Diest.

We rijden Diest binnen langs het 30 ha grote Recreatiedomein Halve Maan, voor een gedeelte aangelegd op de 19° eeuwse vestingsgordel. Met zijn openluchtzwembad, zandstrand, roeivijver, kinderspeelplein, miniatuurgolf en hengelvijver. Bij het inrijden van de stad vinden we ook het mooie begijnhof met de barokke poort uit 1671 en de Catharina-kerk in ijzerzandsteen uit de 13° - 14° eeuw.

 

 


23-05-04