Download hier gratis fietsroutes voor uw Garmin GPS !

Fietsroutes- Links - Contact

 

Winge- en Demerroute. Hageland.

Deze fietsroute loopt door het noordelijke deel van het Hageland. Meer in het bijzonder wordt er gefietst tussen leuven en Aarschot. Het eerste gedeelte van de route loopt over enkele heuvelruggen, vanwaar je kan genieten van de mooie vergezichten; zoals de vallei van de Winge. Vanaf Aarschot brengt de trekweg naast de Demer ons naar Werchter, waar deze rivier in de Dijle uitmondt. Meteen weet je waar de naam van de route vandaan komt. Maar eigenlijk zouden we aan die naam ook die van de Dijle en de Leuvense Vaart moeten toevoegen, want ook langsheen die rivier en dat kanaal wordt er gefietst.

We vertrekken aan het Leuvense station, bij het Martelarenplein.

Station van Leuven.

 

Keuze genoeg.

In Kessel-lo rijden we dwars door het Provinciaal recreatiecentrum. Even verder ligt de voormalige abdij van Vlierbeek. Na het overlijden van de laatste monnik in 1838 werd de kerk aan de nieuw opgerichte gemeente Vlierbeek geschonken. De 18° eeuwse hoevegebouwen, het gastenkwartier en de classicistische kerk uit 1776 zijn zeker een bezoekje waard.

Ingangspoort van de abdij Vlierbeek.

 

 

De afdaling van de Speelberg.

 

 

Kasteel Horst te Sint-Pieters-Rode.

 

Bij het naderen van Gelrode zien we tussen de boomgaarden de Moedermolen opduiken. Deze molen dateert van 1670 en werd in 1830 via de Dijle en de Demer vanuit Mechelen naar Gelrode overgebracht. Het is een staakmolen. Dit betekent dat niet enkel de wieken, maar de volledige molen om de centrale staak kan gedraaid worden. Tot het begin van de jaren zestig was deze molen in bedrijf.

Moedermolen te Gelrode.

 

Te Aarschot. "Als ik ooit eens 5 minuten tijd heb".

Hommage aan de Vlaamse liedjeszanger Louis Neefs.

 


Deze route brengt ons langs volgende gemeenten en gehuchten: Leuven, Kessel-lo, Beneden Kessel, Linden, Speelberg, Gobbelsrode, Rot, Sint-Pieters-Rode, Kortrijk-Dutsel, Biest, Nieuwrode, Klarenbos, Gelrode, 's Hertogenheide, Aarschot, Betekom, Zallaken, Guldentop, Heikant, Hellicht, Werchter, Hanewijk, Lipseveld, Wakkerzeel, Keiberg, Tildonk, Sussenhoek, Wijgmaal en Wilsele.

 

 

 

 


30-05-04